Пружинен буфер за амортисьори - подходящ за различни марки и модели коли.

Често задавани въпроси

Имам чувството, че колата подскача?

Чувството за променена возия е сигурно свидетелство, че вече чувствате ефекта на продукта. Тъй като е направен от материал с голяма еластичност, при своята работа уретановият буфер действа в посока обратна на сгъващия се под натиска на купето амортисьор. В следствие на тази спесифика е възможно водачите с чувствителен вестибуларен апарат да имат нужда от известно време за свикване непосредствено след инсталацията на продукта. След ден-два шофиране чувствителните водачи постепенно ще привикнат към новата променената возия на автомобила и ще могат да се наслаждават пълноценно.

При какви обстоятелства буферът се изхлузва?

Две причини могат да породят евентуално изхлузване на уретановият буфер от навивките на пружината:

 

Причина 1 - неправилна инсталация. (1) Опитали сте да инсталирате неподходящ за вашата кола модел или (2) при инсталацията не сте напаснали добре някой от каналите на буфера върху навивките на пружината. Като следстие от (1) е възможно водачът да изпита по-силен омекотяващ ефект на продукта (т.е. по-втвърдена возия от предвиденото). В случай (2), пълното изхлузване на тампона ще отслаби или лиши напълно превозното средство от желания върху него ефект. В заключение, (1) и (2) се свеждат до неправилна инсталация на продукта, която може да доведе до неговото изхлузване.

 

Причина 2 - сценарият в, който инсталацията е направена правилно, но в последствие е възникнал проблем. Това може да се получи в отделни случаи например, когато вдигнете колата на крик за смяна на гума или преглед в сервиз. Така пружината на амортисьорите се разтяга максимално и е възможно понякога буферът да се измести от инсталационната си зона. Решението е просто. Свалянето на колата се извършва внимателно, като на края направете проверка дали буферът е отново плътно притиснат в пружината по цялата си дължина. Ако това не е налице, вдигнете колата обратно на крика и го наместете правилно според Т5 от инструкцията за инсталация.

Коя е правилната позиция за инсталацията на буфера?

С изключение на няколко специално регламентирани случая, най-добър ефект се постига, като инсталирате комплекти за четирите колела на колата си. Оптималната позиция за това е в средата на всяка амортисьорна пружина, което ви осигурява и най-добър ефект. В случаите, когато колата ви има идеално симетрични навивки на пружината и/или не можете да определите нейната идеална среда, инсталирайте буфера на поне едно празно място от точката, където тя контактува с купето или носача. За автомобили с различна широчина между навивките в долната, средната и горната част на пружината инсталацията на буфера в средата е задължителна.

Колко дълго мога да използвам уретановия буфер?

Както за всяка друга част от окачването на една кола отговорът на този въпрос до голяма степен зависи от шофьорските навици на отделния водач, както и колко често колата се кара в лоши пътни условия. Ако използваме за пример наблюденията на производителя над таксита, оборудвани с уретанови буфери, то средната издържливост на продукта е между 2,5 и 3 години.

Как предотвратява буферът накланяне на колата?

Инсталацията на уретанови буфери ограничава променящия се център на тежестта на вашия автомобил при навлизане в остър завой. По този начин пружината на амортисьора получава допълнителна помощ в осигуряването на устойчив ъгъл на сцепление в кривата на завоя, като същевременно се избягва прекомерно сгъване на някоя от пружините.

Как да взема размер за поръчка на буфер?

Най-добрият начин за взимане на размер е, като измерите с шублер разстоянието между навивките на пружините (предни и задни) в тяхната средна част. За целта колата трябва да бъде паркирана на равно място и да не е натоварена с пасажери или други променливи тежести.

Причини, поради които не се вземат размери на вдигната кола?

Вземането на размери от кола на крик или паркирана на неравно място е неправилно, тъй като уретановият буфер е проектиран да действа в работно положение на окачването. Тъй като при повдигания пружината се разстяга извън нормалните параметри на работа, не би било възможно да бъде определен правилния размер в този момент. Инсталирането на неправилен продукт е възможно да доведе до отрицателени ефекти, както и да съкрати живота на амортисьора.

Мога ли да оборудвам с уретанови буфери кола, на която са сменени пружините?

Уретанови буфери могат да бъдат инсталирани във всеки един момент независимо дали пружините на колата са сменяни, или не. Докато пружинното окачване е налично, вашите буфери ви очакват.

Мога ли да инсталирам уретанови буфери на тунингована кола?

Повечето тунинги засягат предимно двигателите, окачването, екстериора и интериора. В общи линии единствено модификации по окачването биха могли евентуално да възпрепятстват правилната инсталация на уретановите буфери. В случай на такива, моля вижте предния въпрос.

Има ли проблеми при инсталация върху електронни, въздушни амортисьори и скъсени пружини?

1) Електронен амортисьор

Електронният амортисьор вдига/сваля автоматично или ръчно клиренса на колата чрез хидравлично налягане, вземайки предвид скоростта и неравността на терена, по който тя се движи. В случай на инсталация върху такъв автомобил е препоръчително да се използва стенд в сервиз, вместо стандартен хидравличен крик. Причината е, че при повдигането пружините на коли с електронни амортисьори не се разтягат и се налага да бъдат свалени гумите преди инсталация.

 

2) Въздушен амортисьор

Въздушните амортисьори са често срещани по тунингованите автомобили. Инсталирането на уретанови буфери върху такива протича идентично с процедурата за електронните, като изключение прави само фактът, че след инсталацията в някои случаи се налага да се рекалибрират.

 

3) Скъсени пружини

Скъсяването на пружини е популярен тунинг метод, целящ да намали въздушното съпротивление на колата при каране с висока скорост чрез понижаване на клиренса. Инсталацията на уретанови буфери на такъв тип автомобили ще повлияе незначително върху тяхната височина, но останалите ефекти остават непроменени.

Каква е подробната инструкция за инсталиране?

Процедура за инсталиране на уретанов буфер

 

1) За инсталацията са ви необходими крик, сапунена вода и парцалче за нанасянето.

2) Вдигнете колата с крика, като го поставите на предното или задното място, предназначено за тази цел. Неправилното използване на крик би могло да застраши вашата безопасност, както и да причини щети по превозното средство.

3) Повдигайте колата докато колелото, на което ще инсталирате буфер, напълно се отлепи от земята. За безпроблемна инсталация е необходимо пружината на амортисьора да бъде разтегната до своя максимум.

4) Огледайте за замърсявания, които биха могли да затруднят операцията, и ги отстранете.

5) Непосредствено преди монтажа втрийте равномерно сапунена вода по навивката на пружината, както и в каналите на самия уретанов буфер.

6) Прикрепете буфера между две навивки в средата на пружината. Уверете се, че и двата му канала са напаснати правилно в самата навивка.

7) След като горният и долният канал на буфера са обгърнали плътно пружината, раздвижете го хубаво напред-назад по инсталационната ължина, за да се напасне възможно най-плътно. (Убедете се, че се движи плътно по навивките, преди да завършите инсталацията.)

# Бележка: В този момент размерът на буфера може да ви се стори несъответстващ на разстоянието между навивките. Тази заблуда се поражда растегнатата пред Вас пружина, а не от реално сгрешен размер на уретановия комплект.

8) След като прецените, че сте напаснали правилно буфера, бавно започнете да спускате колата, докато следите внимателно за евентуални размествания.

 

P.S: Внимание!

1. Не връзвайте уретановия буфер за пружината с кабели, телове или връвчици.

(Неправилното връзване може да повреди вашият буфер и да съкрати животът на целия амортисьор.)

2. Средната част на пружината е най-подходяща за инсталационна точка на уретановия буфер.

Решение в случаите на трудно достъпна пружина?

Предимно предните амортисьорни пружини могат да бъдат видяни над гумите, докато задните са скрити непосредствено зад тях. При някои превозни средства тези задни пружини биха могли да бъдат видяни единствено от по-ниска точка зад самата кола. За монтаж при такива освен крика може да бъде необходим и канал. В случай, че срещнете затруднения при инсталацията, моля, не се колебайте да се обърнете към някой от местните автосервизи.

Какво ще стане, ако инсталираме два уретанови буфера на една пружина? Какви са вредите и ползите от това?

За да можете да инсталирате два буфера на една пружина, е необходимо тя да е достатъчно дълга, за да ги събере и двата, като се спазят необходимите разстояния между тях самите и купето. Практиката е показала, че почти няма случаи на инсталирани паралелно два буфера с размери S, A, докато сравнително често се инсталират заедно по-малките D, E и F. Ефектът от два паралелно инсталирани буфера е значително по-забележим, особено при малките размери, но ако колата стане твърде висока или с твърда возия, препоръчва се да остане само един.

Буферът обикаля пружината и двата края се застъпват?

Такъв контакт се осъществява когато диаметърът на пружината е по-малък от този на буфера. Решението е срязване на излишната част от буфера по равно от двата края. Проведените тестовете са показали, че това не влияе отрицателно върху работата на продукта.

Какво е идеалното разстояние между двата края на буфера след инсталация?

Оптимум - 2/3 покритие от обиколката на пружината.

 

Застъпването на буферни краища е недопустимо поради факта, че амортисьорната система функционира чрез постоянна вертикална резонация по време на движение. Евентуално застъпване ще съсредоточи голямо напрежение върху малка, непредназначена за тази цел част от буфера, като преки следствия от това ще бъдат бързото му износване и неправилно функциониране на пружината. При покритие от приблизително 2/3 продуктът ще изпълнява безопасно своята задача - да се грижи за вашия комфорт.

Може ли да се инсталират буфери само на две от колелата?

Препоръчителна инсталационна практика:

 

Във връзка с характеристиките на продукта в повечето случаи оборудването само на две от колелата на превозното средство е неправилно и не е препоръчително. За да се насладите на пълният му ефект, е необходимо да поставите буфер на всяка пружина. Въпреки това в определени случаи има необходимите предпоставки за инсталации само на един чифт буфери. Популярни такива са превозни средства с тежки газови или метанови уредби в багажника и автомобили с нужда от повишена товароносимост на даден мост и т.н. Значителен минус обаче остава фактът, че само чифт буфери на задните колела не може да ви осигури уникалния стабилизиращ ефект в остри завои.

Може ли уретановият буфер да се запали в следствие на триене в пружината?

В много редки случаи е констатирано стопяване на уретана в следствие на триене в гумени части от купето. За избягване на подобни проблеми преди инсталацията се уверете, че няма потенциална опасност буферът да се трие в интериорни сегменти, части по окачването или гумени тампони. От гледна точка на работата, многократното разстягането и свиване по време на движение е заложено в неговите производствени характеристики и не би довело до каквито и да било проблеми, свързани със запалване.

Има ли имитации на буферите и по какво те се различават от оригиналните ?

На пазара се срещат и имитации на продукта, които са изработени от некачествена гума, която имитира нашият специален материал. При тези буфери срока на експолатация е много кратък дори в някои случаи се наблюдава разкъсване едва след 3-4 ден. Тези буфери не само не помагат ами могат и да навредят, затова е много важно да се използват оригиналните буфери, на които изрично пише Made in Korea, което е гаранция за високо качество и ефективен резултат. Доверявайте се само на оргиналът, който е изработен от специален материал патент на спортната фирма Nike. 
Аварийно зарядно за автомобили